Twents hout maakt het verschil bij Sculte Whiskey
04-11-2014
Marieke Bakker
MANDER – De gasten die Dik Wessels ontvangt in zijn kasteeltje in de Schotse hooglanden treffen in de hal een tafel vol flessen gerenommeerde whisky. Daartussen prijkt binnenkort whisky die is gestookt in Mander en gerijpt op hout uit Twente.
Whisky oet Twente… Die Schotten weten niet wat ze zien, en proeven
„Hartstikke mooi man”, zegt de Rijssense ondernemer. „Whisky oet Twente… Die Schotten weten niet wat ze zien.” „En proeven”, voegt Gerard Velthuis toe.
150 euro
De prijs van 150 euro per fles is voor liefhebbers geen beletsel. Wessels fronst wel zijn wenkbrauwen als hij de prijs hoort. Hij zegt ‘zuunig’ te zijn. Een eigenschap die je blijkbaar miljardair kan maken. “Honderdvieftig euro?! Is dat in- of exclusief btw?” Als hij het eerste glas heeft geproefd, is hij om. “Een heel mooie whisky.”
Twentse lucht
Dat is ook het oordeel van Jock Shaw, de Schotse whiskygoeroe die door Velthuis te hulp werd geroepen toen hij in zijn boerderij in Mander, na zijn bekroonde ‘Schnaps’, begon aan een nieuw avontuur. „Het stoken van een whisky met het karakter van het Twentse landschap”, aldus Velthuis. De oud-reclameman liet vaten maken van hout van tweehonderd jaar oude eiken uit Vriezenveen en Almelo. „De smaak van whisky wordt behalve door de vorm van de ketel mede bepaald door de vaten. Een vat zuigt ook lucht aan. Twents hout en Twentse lucht, dat maakt het verschil.”
Mariabiscuitjes
Tussen het voorzichtige begin en de presentatie van maandagmiddag zit acht jaar. De laatste jaren was het vooral geduldig wachten. De whisky moest rijpen, tot rust komen. Daarvoor is de noordoostelijke uithoek van Twente de plek bij uitstek. Het heeft de smaak goed gedaan. „Die is écht onderscheidend. Je proeft appeltjes, citroen, vanille en mariabiscuitjes”, typeert Shaw, die van whiskyproeverijen en het schrijven van blogs over whisky zijn werk heeft gemaakt.
Belegging
Sculte Whisky is alleen via de site van Stokerij Erve Schulte verkrijgbaar. De meeste, genummerde flessen zijn al weg. Dat verbaast Shaw niks. „Nederland telt al drie miljoen whiskydrinkers, de omzet stijgt elk jaar met 25 procent. Net als prijzen van bijzondere whisky’s. Ik heb vier jaar geleden voor een paar euro een fles Japanse whisky gekocht, die nu is geveild voor 1.600 euro.” Whisky als belegging: het zal Dik Wessels als muziek in de oren klinken. Benieuwd of de ‘fles oet Twente’ met nummer 1 ook inderdaad op de tafel in zijn Schotse kasteeltje wordt uitgestald.
Gerard Velthuis (rechts) schenkt eerste fles whiskey aan Dik Wessels