“De smaak van de streek vatten in een destillaat,
dat is de kunst”

In hartje Ootmarsum vindt u Stokerij Sculte. Gesitueerd in het voormalige klooster Maria Ad Fontes, zijn stoker/eigenaar Gerard Velthuis, zijn dochter Evelien en stoker/brouwer Roy Kroeze elke dag in de weer om hun passie en toewijding voor de stookkunst vorm te geven. De rustieke omgeving is een rijke voedingsbodem voor de Sculte Twentse Whisky en de vele andere destillaten die hier op ambachtelijke wijze worden gestookt.
Zoals verschillende soorten (fruit)jenevers, Gin, brandy en whisky

Onze unieke locatie

De pijlers van Stokerij Sculte voor het stoken

We spreken 2004 als Gerard Velthuis besluit om eigen fruitdestillaten te gaan stoken op zijn eigen erf. Na zich uitvoerig te hebben verdiept in de brouw- en stookprocessen en verschillende cursussen te hebben gevolgd in Oostenrijk, legt hij zich toe op een appel- en perendestillaat. Vanaf het prille begin staat vast dat hij op Twents eiken wil rijpen, om het beste uit de directe omgeving te vatten in zijn drank. In 2006 besluit Gerard om een eigen Twentse whisky te stoken.

Hij richt een proefopstelling in en rijpt het destillaat op Twents eiken. De testen zijn veelbelovend en daarom besluit hij in 2010 om zijn eigen vaten te laten produceren. Aangezien dit ambacht niet meer in Nederland wordt uitgeoefend, wijkt hij uit naar Oostenrijk. Op een van zijn vele bezoeken aan dit ‘Mekka van de Schnapps’, ontmoet hij een vader en zoon die op authentieke wijze duigen maken uit kwarts gezaagde planken en er vaten van maken. Gerard rijpt sindsdien op eigen Twentse vaten.