“De smaak van de streek vatten in een destillaat,
dat is de kunst”

In hartje Ootmarsum vindt u Stokerij Sculte. Gesitueerd in het voormalige klooster Maria Ad Fontes, zijn stoker/eigenaar Gerard Velthuis, zijn dochter Evelien en stoker/brouwer Roy Kroeze elke dag in de weer om hun passie en toewijding voor de stookkunst vorm te geven. De rustieke omgeving is een rijke voedingsbodem voor de Sculte Twentse Whisky en de vele andere destillaten die hier op ambachtelijke wijze worden gestookt.
Zoals verschillende soorten (fruit)jenevers, Gin, brandy en whisky

Onze unieke locatie

De liefde en toewijding voor dit delicate proces, alsmede de rust komen de rijping ten goede. Als stokerij streven wij naar eindproducten met een eigengereid karakter en een typisch Twents smaakpalet. Om dit te waarborgen, vervaardigen wij onze eigen vaten uit Twents eikenhout in eigen beheer in een kuiperij in Oostenrijk. Vervolgens rijpen de whisky’s op deze vaten volgens een eigen vatensysteem. Alleen op deze wijze kunnen wij de pure, oorspronkelijke smaak garanderen.

De pijlers van Stokerij Sculte voor het stoken

We spreken 2004 als Gerard Velthuis besluit om eigen fruitdestillaten te gaan stoken op zijn eigen erf. Na zich uitvoerig te hebben verdiept in de brouw- en stookprocessen en verschillende cursussen te hebben gevolgd in Oostenrijk, legt hij zich toe op een appel- en perendestillaat. Vanaf het prille begin staat vast dat hij op Twents eiken wil rijpen, om het beste uit de directe omgeving te vatten in zijn drank. In 2006 besluit Gerard om een eigen Twentse whisky te stoken.

Hij richt een proefopstelling in en rijpt het destillaat op Twents eiken. De testen zijn veelbelovend en daarom besluit hij in 2010 om zijn eigen vaten te laten produceren. Aangezien dit ambacht niet meer in Nederland wordt uitgeoefend, wijkt hij uit naar Oostenrijk. Op een van zijn vele bezoeken aan dit ‘Mekka van de Schnapps’, ontmoet hij een vader en zoon die op authentieke wijze duigen maken uit kwarts gezaagde planken en er vaten van maken. Gerard rijpt sindsdien op eigen Twentse vaten.

‘Alles wat de Sculte Edelbrand zijn kwaliteit en eigenheid garandeert,
stamt van Twentse Bodem’

Het harde werken loont. In 2011 neemt hij deel aan de Destillata, Pramierung bester Spirituosen in Wenen en pakt meteen het goud met zijn fruitdestillaat. Het jaar erop wéér, nu met het predikaat ‘Edelbrand des Jahres’. De kroon op zijn werk. Maar de grootste uitdaging laat nog geduldig op zich wachten. In 2014 neemt Gerard opnieuw deel aan de Destillata, met zijn eerste batch Twentse Whisky. En ook deze drank krijgt goud van de jury. In 2015 wordt deze  Twentse Whisky nog eens bekroond met zilver tijdens de International Spirits Challenge in Londen.