Wegens omstandigheden is de stokerij gesloten t/m maandag 20 mei.

HET GEHEIM VAN TWENTE:

5-11-2019

DE SMAAK VAN DE STREEK

Het is vroeg in de ochtend. Je loopt naar buiten en haalt diep adem… Terwijl de zon langzaam opkomt rust er een sluier van mistwolken op het Twentse landschap dat zich voor je uitstrekt. Er is ruimte… Rust… De geur van de natuur en een gevoel van vrijheid omarmen je als een warme deken. In de verte zie je een boer gedreven over zijn land rijden. Je beseft je dat de tijd je soms inhaalt en weet weer waarom je zo van Twente houdt.

HET BESTE UIT DE OMGEVING
Het is de beleving die we nastreven als je Sculte whisky proeft en daar hoef je geen Twentenaar voor te zijn. Met behulp van een flinke dosis aandacht proberen we de smaak van de streek in het destillaat te vatten en dat lijkt aardig goed te lukken. Behaalde prijzen bewijzen dat liefhebbers over de hele wereld Twente kunnen waarderen en daar zijn we bescheiden trots op.

Het drinken van whisky moet in onze optiek een beleving zijn. Een goed glas wakkert al je zintuigen aan en dat is pas echt genieten. Zoals de natuur respecteer je deze drank en laat je het met rust, voordat het groots kan worden in smaak en beleving. In onze mooie omgeving bestaan de middelen die het destillaat alles kunnen geven om dit te bewerkstelligen. Zoals Twents eikenhout! Wist je dat de smaak van whisky voor 80% wordt bepaald door het hout waarin het wordt gerijpt? En bij Sculte gebruiken we uitsluitend vers hout voor onze vaten, in tegenstelling tot de “Schotse aanpak”, waarbij voor de rijping bestaande vaten worden gebruikt.

“NERGENS OP DE WERELD RIJPEN ZE OP TWENTS EIKENHOUT. EEN EIGENAARDIGHEID DIE JE IN POSITIEVE ZIN KUNT PROEVEN.”

Hoe wij het mogelijk maken? Met behulp van een flinke dosis passie, geduld en respect. We voeren elke stap om tot onze speciale whisky te komen in eigen beheer uit. Van boom tot botteling.

HET GEHEIM ONTHULT
We stoken onze whisky volgens onderstaande pijlers en zijn ervan overtuigd dat deze 3 dingen ervoor zorgen dat Sculte whisky bij zoveel liefhebbers in de smaak valt.

  • Gunst van de natuur
  • Kunst van het ambacht
  • Bron van inspiratie

In de komende reeks artikelen lees je hier alles over en nemen wij je mee op onze reis naar de beste whisky die je ooit zult proeven. Of niet natuurlijk. Dat is aan jou 😉

Eerst maar even terug naar waar het allemaal begon.

DE OORSPRONG VAN EEN UNIEK DESTILLAAT
Het is 2004 als Gerard Velthuis besluit op zijn erf (erve Sculte in Mander) zijn eigen fruitdestillaten te gaan stoken. Nu weet je ook waar de naam vandaan komt. Hij verdiept zich uitvoerig in de brouw- en stookprocessen en volgt verschillende cursussen in Oostenrijk, waarna hij zich toelegt op een appel- en perendestillaat. 2 jaar later besluit hij om zijn eigen whisky te stoken en dat blijkt de beste beslissing ooit. Niet zomaar een whisky. Nee, vanaf het begin staat vast dat hij de whisky op Twents eikenhout wil rijpen, om zo het beste uit de directe omgeving te vatten in de drank. Na een leerzame ontwikkeling van 8 jaren had Gerard het recept voor de, in onze beleving, spannendste whisky te pakken. De perfecte combinatie van het juiste gerst met rijping op Twents eiken. Hoppa! Het was even spannend hoe men dat zou ontvangen, maar de testen waren veelbelovend dus besloot hij zijn eigen vaten te laten produceren in Oostenrijk. Uniek, want nergens op de wereld rijpen ze op Twents eikenhout. Het is alles behalve voor de hand liggend en dat is ook niet de bedoeling…

Ben je nieuwsgierig naar de smaak van de streek? Je kunt je nu nog inschrijven voor onze Sculte Twentse Whisky. Zo wordt je op de hoogte gehouden wat er gebeurt omtrent deze whisky. Voor 195 euro koop je een fles uit de klassieke en geturfde lijn en voor 325 euro geniet je van onze Special Limited Edition. Zodra de flessen in de verkoop gaan, krijgt een ieder die zich heeft ingeschreven een link naar zijn of haar mailbox toegestuurd.