Edelbrand 2013 uit Mander

01-06-2014

Artikel Tubantia, dinsdag 16 april 2013
Edelbrand 2013 uit Mander

Inwoner wint bij Internationale Destillata in Wenen weer goud met zijn appeldestillaat.

MANDER/OOTMARSUM –Succes went nooit. Daar weet Gerard Vetlhuis alles van, want voor het tweede achtereenvolgende jaar scoorte de inwoner van Mander goud in Wenen. Zijn met de grootste zorg vervaardigde brouwsel van Elstar-appels kreeg bij de Internationale Destillata het predicaat Edelbrand des Jahres 2013 toegekend.
De in Ootmarsum geboren en getogen Velthuis was zonder al te hoge verwachingen naar de jaarlijkse Pramierung van de beste internationale Spiritiosen in Wenen afgereisd. Want het succes van vorig jaar prolongeren leek onhaalbaar. Toch slaagde Velthuis erin dat waar te maken. En opnieuw voelde hij zich voor even de gelukkigste man van de wereld. “Als jouw naam dan wordt afgeroepen in zo’n grote zaal met mensen, dan geeft dat een ongelooflijke kick. Ik was vorig jaar blij maar nu minstens zo blij.” Dat de Oostenrijkse minister van Landbouw hem de prijs uitreikte, onderging hij in een roes. Maar nu hij weer is teruggekeerd in Twente begint het tot hem door te dringen dat hij toch wel een bijzondere prestatie heeft geleverd. “Twee jaar achteraan goud winnen en het predikaat Edelbrand des Jahres mogen dragen, is niet niks. Het is een bevestiging dat mijn producten kwalitatief op hoog niveau liggen. Dat besef ik nu maar al te goed.”
Helemaal omdat het in een deelnemersveld gebeurde van 165 detilleerders uit 14 landen die in totaal 1.555 hoogwaardige destillaten aan een internationale vakjury voorlegden. Maar bij goud bleef het niet. Velthuis won ook nog een zilver voor de Bourbon Single Cask en brons voor zijn Sigarenbrand Elstar. Gerard Velthuis, grondlegger van Artica in Ootmarsum, is trots op zijn prestaties. “Zeker ook omdat het in een internationaal gezelschap gebeurt. Daarin worden geen cadeautjes weggegeven.”
Hij begon elf jaar geleden met het destilleren. Eerst met een klein keteltje maar de laatste jaren beschikt hij thuis in Mander, in Erve Sculte, over een heuse stokerij. Velthuis heeft eigen smaken ontwikkeld waarmee hij ook letterlijk de markt opgaat. De destillaten van Velthuis mogen geen likeur worden genoemd. “Absoluut niet”, zegt hij. “Het gaat om een soort fruitjenever met een alcoholpercentage van 40.”
Het proces gaat als volgt: Velthuis laat eerst de appels vergisten en vervolgens destilleert hij. Het fruit wordt in een ketel gestookt; daarbij komt alcoholdamp vrij. Die wordt opgevangen in een koeler waardoor het destillaat met dan 80 procent alcohol weer vloeibaar wordt. Vervolgens wordt dat aangemaakt met gefilterd water tot een destillaat met een alcoholpercentage van 40. De kunst is het goede aroma bewaren. Want dat bepaalt de smaak.

fotoPrijsIntervieuw2013