Distilleren in Nederland; van moutwijn tot whisky

Sinds de Corona uitbraak en de belemmeringen rondom het reizen naar het buitenland, is Travel4Reasons met een alternatief gekomen in Nederland: de eerste Nederlandse whiskyreis. Eigenaar Marc Tolsma vertelt hoe deze reis tot stand is gekomen.

Waarom een Nederlandse whiskyreis?
Travel4Reasons biedt al ruim vijftien jaar themareizen naar Groot-Brittannië en Ierland aan, met whiskyreizen als een van de populairdere reizen. Door de coronacrisis zag eigenaar Marc Tolsma zijn omzet volledig verdampen. Het dwong hem om na te denken over zijn aanbod. ‘Reizen naar Groot-Brittannië viel stil in de periode van Corona. Daarom besloot ik het dichter bij huis te zoeken. Tot mijn verbazing bestond een whiskyreis in Nederland tot nu toe nog niet. En dat terwijl er schitterende distilleerderijen in prachtige omgevingen te vinden zijn.’

Waar gaat de Nederlandse whiskyreis naartoe?
‘Zelf heb ik de reis gemaakt langs de verschillende distilleerderijen die vanaf de start onderdeel zijn van de Nederlandse whiskyreis: van Het Nationaal Jenever Museum in Schiedam, distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem (Achterhoek) en graanstokerij De IJsvogel in Arcen (Limburg) tot stokerij Sculte in Ootmarsum en Kalkwijck Distillers in Vroomshoop (beide in Twente). Overal druipt het vakmanschap er vanaf.

Waar kan ik de arrangementen vinden?
Schiedam, Arcen, Zelhem, Vroomshoop en Ootmarsum zijn karakteristieke plaatsen in schitterende omgevingen. Je kunt een 4-daags arrangement boeken, bestaande uit drie overnachtingen inclusief ontbijt, rondleidingen inclusief proeverij en een ‘whisky pairing diner’ ter afsluiting op de laatste avond. In alle plaatsen werken we samen met enthousiaste hoteliers en B&B-hosts.

Voor de echte liefhebbers is het mogelijk om in acht dagen drie verschillende regio’s te combineren. Hierbij is Schiedam het startpunt, daarna heb je de keuze tussen Arcen en Zelhem en Ootmarsum en Vroomshoop zijn het eindpunt. Ook kun je de trips in ‘passe-partout’-vorm boeken. Dit betekent dat je drie aparte momenten kiest om de drie bestemmingen aan te doen. Op deze manier kun je de bestemmingen aan doen zonder vakantiedagen op te nemen en heb je zelfs de flexibiliteit om iedere bestemming met een ander gezelschap te bezoeken.’

De arrangementen zijn te boeken op Travel4Reasons.nl/whisky-reizen-Nederland