Twentse whisky goud behaald in San Francisco

16-06-2018

Amerika lonkt voor Sculte

De Twentse Whisky van Stokerij Sculte uit Ootmarsum is met goud bekroond op de San Francisco World Spirits Competition. De Amerikaanse markt ligt ineens open.

Alphons Weierink
Ootmarsum

Hij had helemaal nergens op gerekend. Want meedoen aan zo’n beetje de belangrijkste
Whiskycompetitie van de wereld in het Amerikaanse San Francisco, dan hoef je als Twents
Whiskystokertje toch geen enkele illusie te hebben. „Daar ben ik heel eerlijk in.” Gerard
Velthuis schudt nog eens zijn hoofd van puur ongeloof. Want de Ootmarsumse whiskystoker kan het zelf niet bevatten dat juist zijn Twentse Whisky daar in het verre San Francisco uit liefst 2.252 inzendingen uit de hele wereld met goud tot één van de betere is bekroond. Zijn enthousiasme kent geen grenzen. „ We kunnen ons nu meten met de beste whisky’s, waar ze ook vandaan komen. Dit is de kroon op ons werk.
Om de uitzonderlijke prestatie wat meer inzichtelijk te maken voor niet-ingewijden trekt Gerard Velthuis de vergelijking met auto’s. „Als de Twentse Whisky een auto is, dan staat hij nu op hetzelfde niveau als een Rolls Royce.” Hij zegt het zonder met zijn ogen te knipperen. „We zijn compleet overvallen”, stelt hij vast. En met ‘wij’ bedoelt hij het team dat verantwoordelijk is voor het stoken van de Twentse Whisky: naast Velthuis zelf is dat collega-stoker Roy Kroeze en zijn dochter Evelien Heisterkamp-Velthuis die verantwoordelijk is voor de marketing, boekhouding en verdere administratie. „En zij trapt af en toe op de rem als wij te enthousiast zijn.”

Stokerij Sculte
Roy kroeze (37) en Gerard Velthuis (65) lachen. De stemming is deze dinsdagmorgen vanwege het Amerikaanse goud voortreffelijk in het voormalig klooster Maria ad Fontes in de binnenstad van Ootmarsum. Sinds twee jaar is Velthuis daar gehuisvest met zijn Stokerij Sculte waarmee hij inmiddels alweer veertien jaar aan de weg timmert; aanvankelijk vanuit zijn huis in Mander. Hij begon met fruitdestillaten waarmee hij in Oostenrijk verscheidene prijzen won. Omdat de processen niet eens zo heel verschillend zijn, probeerde Velthuis ‘voor de aardigheid’ ook eens een whisky te stoken. Tot zijn eigen verrassing en verbazing ging hem dat wonderwel goed af.

“Als de Twentse Whisky een auto is, dan is het nu een Rolls Royce”
– Gerard Velthuis

De kenners reageerden enthousiast toen zij in 2014 na een rijping van 3 jaar en 3 maanden de eerste single-malt whisky van Velthuis konden proeven. De Twentse Whisky was geboren en Velthuis had een nieuwe uitdaging: niet alleen een ‘mooie en goed drinkbare whisky’ te maken op Twentse grond, maar ook nog eens van uitsluitend Twentse producten en ingrediënten. Zoals het zachte water uit de Ootmarsumse bodem, in Twente verbouwde gerst en in vaten van uitsluitend Twents eikenhout.
Juist dat eikenhout geeft de Twentse Whisky mede zijn bijzondere smaak. „Want onze vaten worden gemaakt van nieuw hout. De meeste andere whisky’s worden gerijpt in vaten van Amerikaans of Frans eikenhout en vaak zijn dat dan ook nog eens vaten die eerder zijn gebruikt voor bijvoorbeeld sherry. Dat proef je.” Er is nog een ‘geheim’ waarom de smaak van de Twentse Whisky zo hogelijk wordt gewaardeerd: de ketel. Velthuis: „Wij gebruiken namelijk dezelfde ketel als voor onze fruit-destillaten. De kop van de ketel is zo gemaakt dat hij alle aroma’s er zoveel mogelijk uithaalt en meegeeft aan het destillaat en dus ook aan de whisky”

“Heerlijk, je ruikt een palet aan aroma’s”
-Roy Kroeze

Roy kroeze neemt de proef op de som. Hij schenkt een bodempje whisky in en snuift. „Heerlijk” verlekkert de vakman zich, „je ruikt een palet aan aroma’s.” Gerard is niet verrast, hij weet wat hij met de Twentse Whisky in de vaten in de kloosterkelder heeft liggen. Maar ook de wetenschap dat de markt in Amerika na de ‘Oscar’ in San Francisco voor Stokerij Sculte openligt, stemt tot grote blijdschap.

Stokerij Sculte krant